Dit voorjaar uitgave Dat dingetje waar jij van houdt

Dat dingetje waar jij van houdt - Atie van Lieshoud
Dat dingetje waar jij van houdt – Atie van Lieshoud

Dat dingetje waar jij van houdt – Liefde voor een partner met dementie is de titel van het aangrijpende debuut van Atie van Lieshoud. Het boek zal vanaf mei 2017 in de boekwinkel te vinden zijn.

Pieter is net 55 jaar als in augustus 2004 bij hem fronto temporale dementie wordt geconstateerd. Wat de diagnose voor hem betekent is slechts bij benadering vast te stellen, voor zijn vrouw Atie valt alles op z’n plek. Verwarring, dwangmatigheid en vreemde, onverklaarbare gedragingen die Atie al eerder had opgemerkt, blijken te kunnen worden toegeschreven aan deze aandoening waar beiden nog nooit van gehoord hebben.

De prognose van de aan Alzheimer verwante ziekte is ronduit slecht: het is een niet te keren proces en de hersenen zullen steeds verder worden aangetast.

In een serie korte stukjes beschrijft Atie met humor en zachtheid de gezamenlijke tocht van dichtbij: de gedragsveranderingen, de praktische en psychologische drempels die genomen moeten worden als haar man naar de dagopvang moet, het verval van taal en decorum, opname in het verpleeghuis waar hij tussen aanmerkelijk oudere dementerenden terechtkomt en de onafwendbare weg naar het einde.

Meer nog dan de weergave van een tragisch proces is dit het verslag van een liefde die zich ‘voegt’ naar de veranderingen, een poging om hoe dan ook steeds te omarmen wat er nog wél is en de relatie inhoud te blijven geven.