Inge Alberts-de Groot
Inge Alberts-de Groot (1962) woont in Almelo, is getrouwd, heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen. Zolang ze zich kan herinneren zingt ze alle liedjes van de radio mee. Vroeger zong ze in koren, als solo-gospelzangeres en rond haar veertigste klassiek. Enkele jaren daarna ging de wereld van jazzmuziek voor haar open en werd ze toegelaten tot het conservatorium. Aan de muziek en aan haar levensvreugde kwam abrupt een einde toen ze overspannen raakte.
Ze was verpleegkundige en secretaresse in het ziekenhuis van Almelo. Vanaf 2010 is ze professional organizer. Ze begeleidt haar klanten naar een opgeruimd leven en geeft workshops en lezingen. Regelmatig staat ze op het podium met diverse jazzmuzikanten en als solist van de jazzformatie Quatre Tickets de Swing.
Haar debuutroman Grondvesten verscheen bij Blooming in juni 2020.
© Marieke Lubbers Fotografie
Marianne des Bouvrie
Marianne des Bouvrie (1957) is meer dan vijfentwintig jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven voordat zij, ook al weer jaren geleden, haar praktijk voor lichaamsgerichte therapie begon. Marianne is, zolang zij zich kan herinneren, een bewuste bewandelaar van het levenspad. Dit heeft er zeker toe bijgedragen dat zij op enig moment voelde dat zij op zoek moest naar haar authentieke zelf om haar eigen vrijheid te verwerven.
De oorlog van mijn moeder in mij is het verslag dat Marianne schreef van haar persoonlijke, veelal emotionele zoektocht om aan het oorlogsverleden van haar moeder te ontsnappen. Een zoektocht naar een lichter leven. Een leven vanuit liefde en niet vanuit haat en oorlog. Een leven vanuit kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid om jezelf te zijn en te laten zien.
De oorlog van mijn moeder in mij verscheen bij Blooming in november 2019.
© Nicole Veldhuis
Vincent Cornelissen
Vincent Cornelissen (1962), getrouwd, vader van drie dochters, oud-directeur van de bloembollen keuringsdienst BKD, is 53 als hij de diagnose van de dodelijke ziekte ALS krijgt. Bij de pakken neerzitten is echter niet zijn stijl…
Naast leuke dingen met zijn gezin doen, muziek luisteren én maken met zijn schuifsax, helpt hij met de organisatie van de jaarlijkse feestelijke ALS Lenteloop, een door hem geïnitieerde sponsorloop in Bilthoven. Hij is voorzitter van de patiëntenvereniging ALS Patients Connected APC en vervult nog een aantal adviesfuncties vanuit zijn oude werkomgeving.
Daarnaast schreef hij Goudenregen – Kroniek van een levensgenieter met ALS, waarin hij laat zien hoe de onheilstijding die hem trof, juist levenskracht in hem losmaakte. Goudenregen is daarmee een boek gewijd aan het leven, niet aan de ziekte. Goudenregen verscheen in juni 2019 bij Blooming.
© Mariëlle Cornelissen-Aarts
Henriëtte Doosje
Na haar opleiding tot maatschappelijk werkende heeft Henriëtte Doosje (1968) zich gespecialiseerd in verlies en rouw. Al meer dan vijftien jaar begeleidt ze in haar praktijk BuroNazorg mensen die een verlies doormaken of hebben doorgemaakt. Daarnaast verzorgt ze opleidingen en trainingen voor professionals op het gebied van rouwbegeleiding.
De verhalen in haar bundel Levenskunst; Verhalen over Leven, Liefde en Rouw zijn divers en gaan over verschillende vormen van verlies. Levenskunst gaat niet alleen over de verliezen van anderen, maar geeft ook een inkijkje in Henriëttes eigen worsteling met rouw.
Levenskunst; Verhalen over Leven, Liefde en Rouw verscheen in maart 2020 bij Blooming.
© Stephan Jansen Fotografen
Ineke van Geest
Ineke van Geest (1936) is in Nederlands-Indië op het eiland Sumatra geboren. Van haar vijfde tot haar tiende levensjaar leefde ze in oorlogsgeweld. Ze moest haar geboorteland als ongewenst vreemdeling verlaten en kwam terecht in Nederland, een haar volkomen vreemd oord aan de andere kant van de wereld. Van 1984 – 1987 is ze bij Centrum ‘45 in Oegstgeest voor haar trauma’s in behandeling geweest.
Als Neerlandicus heeft ze in het hbo gewerkt. De wereld bereist ze zowel over zee als over land. Twee dochters en een kleindochter complementeren haar leven.
Eerder publiceerde ze Migrant in het Vaderland. Van Nederlands-Indië, via het Jappenkamp naar Holland (2015) en Vingerafdrukken van een ZZP’er. Een onderzoek naar de gevolgen van een jeugd in Japanse concentratiekampen (2017).
Berichten van een dwaalster uit Indië verscheen in december 2021 bij Blooming en in september 2023 Oorlogsnormaal.
© Maud Rompa
Lilian Hanekamp
Lilian Hanekamp (1960) groeit op in een ogenschijnlijk goed functionerend gezin met vader, moeder en twee zussen. Binnen de (soms onzichtbare) muren van hun thuis is echter de spanning altijd te snijden. In haar puberteit begint zij met het schrijven van gedichten.
In 1982 vertrekt zij naar Zweden waar zij tien jaar blijft, trouwt en een dochter krijgt. Als alleenstaande moeder keert zij terug en gaat werken als hulpverlener in de psychiatrie.
Na haar veertigste krijgt zij in toenemende mate zelf psychische klachten en in 2005 wordt zij voor het eerst opgenomen op een PAAZ-afdeling. Vele jaren van opnames en therapieën volgen. Zoals zij zelf zegt heeft zij twee carrières; een als hulpverlener en een als patiënt in de psychiatrie. Na haar herstel zet zij zich in als ervaringswerker binnen een praktijk voor traumaverwerking.
Haar dichtbundel Wanneer voelen voor een kind gevaarlijk is verscheen in december 2020 bij Blooming.
© Annemoon van Hemel Fotografie
Benjamin W. van ’t Hof
Benjamin W. van ’t Hof (1953) volgde de opleiding Maatschappelijk Werk aan de toenmalige Sociale Academie CICSA te Amsterdam. Hij werkte aansluitend als maatschappelijk werker in de verslavingszorg. Van ’t Hof schrijft zijn hele leven al, maar trad pas in 2000 voor het eerst in de openbaarheid met zijn korte verhaal De steen, waarmee hij direct een prijs won. Later werden andere verhalen eveneens bekroond en sommige werden gepubliceerd.
In juni 2021 maakte hij op 68-jarige leeftijd zijn romandebuut met De man van mijn moeder.
© Ludwig Barth
Tiny Jaarsma
Tiny Jaarsma (1964) is hoogleraar verplegingswetenschap aan de Universiteit van Linköping (Zweden) en de Universiteit van Utrecht.
Ze schrijft wetenschappelijke artikelen, hoofdstukken in boeken voor zorgprofessionals en was redacteur van het boek Zorg rondom hartfalen (2015). Ze geeft lezingen in binnen- en buitenland. In 2010 emigreerde ze met haar gezin naar Zweden (Linköping) om daar haar wetenschappelijke carrière voort te zetten.
Haar eerste roman, die een onthullende en soms hilarische inkijk geeft in de wereld van een vrouw aan de top van de medische wetenschap, verscheen in april 2020 bij Blooming.
© Carlsbecker Studios
Afke Jong
Als klein meisje wist Afke Jong (1969) één ding zeker, ze zou schrijfster worden. Toen ze nog een kleuter was wilde ze al niets liever dan leren schrijven en lezen en toen ze deze kunst eenmaal machtig was verslond ze boeken. Het heeft uiteindelijk lang geduurd voordat ze haar liefde voor het schrijven heeft opgepakt. Haar persoonlijke ervaringen als ouder zijn het motief van haar korte verhalen. Ze schrijft met vaart en humor en weet in enkele pennenstreken een beeld te vangen.
Haar debuut Een ongelukkige plek, een verhalenbundel over de kwetsbaarheid van ouderschap en veerkracht van kinderen, verscheen in november 2022 bij Blooming.
© L. Szatola
Petra Keijl
Petra Keijl (1965) werkt als beeldend kunstenaar.
Zij heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om in een #MeToo‐affaire de partner te zijn van de beschuldigde.
Op basis van haar eigen ervaringen schreef ze Met pek en veren.
Met pek en veren is een autobiografisch verhaal over het gevaar en vooral de gevolgen van grensoverschrijdend seksueel gedrag.
Over een heksenjacht, publieke schandpalen en het einde van een mooie carrière.
© Ursula Fotografie
Marijke Kolk
Marijke Kolk (1971) was na haar studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht en City University in Londen (International Journalism) werkzaam als freelance journalist voor onder andere Rails, Marie Claire, Beau Monde en Flair en werkte daarna als (adjunct) hoofdredacteur van onder andere Flair en Yes.
Tegenwoordig is zij journalist en zelfstandig bladenmaker. Zij schrijft voor diverse tijdschriften over psychologische onderwerpen en was columnist bij het AD. Daarnaast is zij docent op de School voor Journalistiek in Utrecht en volgt ze een masterstudie Toegepaste Psychologie.
In 2015 debuteerde Marijke als schrijver bij Uitgeverij Blooming met het ontroerende Waterkind.
In juni 2019 verscheen bij Uitgeverij Blooming Blootgelegd, waarmee Marijke samen met co-auteur Margriet Wentink psychisch trauma meer bespreekbaar maakt binnen onze samenleving.
In juni 2020 verscheen bij Blooming Zwerkbal & ander quarantaineleed, een bundel columns waarin Marijke, samen met de studenten Journalistiek Xander Zwemstra (1997) en Noah Moeys (1997), laat zien hoe je als student en docent (over)leeft in coronatijd.
© Arenda Oomen Fotografie
Atie van Lieshoud
Atie van Lieshoud (1956) werkte jarenlang als jurist.
Tegenwoordig is zij trouwambtenaar voor de burgerlijke stand in haar woonplaats Katwijk aan Zee.
Na de dood van haar man ten gevolge van Alzheimer is Atie zich steeds meer gaan inzetten voor mensen met die ziekte.
Daarnaast helpt ze ouderen met het te boek stellen van hun levensverhalen.
Atie debuteerde in 2017 met Dat dingetje waar jij van houdt; een weergave van het tragisch ziekteproces dat zich bij haar man Pieter op 55-jarige leeftijd inzet, maar vooral het verslag van een liefde die zich ‘voegt’ naar de veranderingen, een poging om hoe dan ook steeds te omarmen wat er nog wél is en de relatie inhoud te blijven geven.
© Marijke Kolk
Jolien Posthumus
Jolien Posthumus (1984) is werkzaam als mindfulnesstrainer en producent bij haar bedrijf Bundelt. Deze activiteiten hebben gemeen dat ze vallen of staan met oprechte aandacht.
Ruim 15 jaar geleden is Jolien zich gaan verdiepen in bewustwording, mindfulness, psychologie en ons brein (neurowetenschappen) en is ze gerichte bijscholing gaan volgen op die gebieden. Tegenwoordig geeft ze achtweekse trainingen op open inschrijving en begeleidt ze, individueel en in organisaties, retraites en clinics. Ze verdiept haar eigen meditatie-oefening door het volgen van retraites, trainingen en het lezen van vakliteratuur. Een heldere, warme en praktische aanpak kenmerkt haar manier van werken zowel in projecten als tijdens trainingen.
Medio april 2020 verscheen bij Blooming haar bundel Mindfulness in het veld van aandacht.
© Prisca Visser Fotografie
Hannah Roelofson
Hannah Roelofson (1951) woont in Amsterdam en is jarenlang werkzaam geweest als maatschappelijk werker in de vrouwenhulpverlening. Binnen slachtofferhulp werkte ze met vrouwen die te maken hadden gekregen met seksueel misbruik en ongepast seksueel gedrag.
Eerder publiceerde ze Lotte, wat ben je stil (2016) en Gustaafs Erfenis (2018).
In september 2021 verscheen bij Uitgeverij Blooming Bevroren bloesem, een autobiografische roman die een treffend beeld geeft van de impact en de nasleep van seksueel geweld.
© Alette Berends
Pieter Sparre
Pieter Sparre (1943) groeide op in Terneuzen en studeerde scheikunde in Leiden. Na zijn promotie in 1972 werkte hij jarenlang als leraar scheikunde in het voortgezet onderwijs en als bestuurder aan de universiteit van Leiden.
Pieter schreef eerder de romans Gevangen (2012), De troost van een lichaam (2014) en Onderhuids (2016).
In 2017 verscheen bij Uitgeverij Blooming Wat overblijft, een roman over ouder worden, vergankelijkheid, overgave en geldingsdrang.
Maar bovenal gaat het om wat er resteert als het stof van de tijd is weggeblazen.
Zijn vijfde roman, Het verhaal van L, verscheen in november 2023.
© Truus Klok-Hommers
Margriet Wentink
Margriet Wentink (1963) is traumadeskundige en opleider. Zij is gespecialiseerd in de gevolgen die volwassenen ondervinden van vroegkinderlijk en complex trauma. Sinds 1996 leidt zij Interakt, centrum voor meergenerationele psychotraumatologie.
Zij publiceerde Je verlangen – dwaallicht of kompas (2014) en Het mamatrauma – hoe vroegkinderlijke ervaringen je leven ongewild beïnvloeden (2019).
In juni 2019 verscheen bij Uitgeverij Blooming Blootgelegd, waarmee Margriet samen met co-auteur Marijke Kolk psychisch trauma meer bespreekbaar maakt binnen onze samenleving.
© Arenda Oomen Fotografie